ОЩЕ ВЕДНЪЖ за Сийка Дрянова

Като противовес на това състояние е евангелизаторското служение на пастир П. Мишков във Варна до 1919 година, когато се налага да се разшири църковната сграда, поради големия брой новообръщенци. По-късно една от неговите ученички Сийка Дрянова ще премине към петдесятната църква и ще разгърне широко евангелизационно служение…

На Учредителния конгрес, който се провежда  от 28 до 31 март 1928 г. в Бургас под ръководството на Николай Николов е учреден Съюз на Евангелските петдесятни църкви в България (СЕПЦ). По време на работата му е изработен и приет устав на СЕПЦ. Подобен форум се провежда и през април с.г. в Русе. Представители в него имат само пет петдесятни новосформирани църкви. Това са:

 1. Николай Николов, [бел. ред. Бургас]
 2. Марта Николова, [бел. ред. Бургас]
 3. Дидка Райнова, [бел. ред. Бургас]
 4. Драги [Живота] Петрович, [бел. ред. Костенец]
 5. Донка Кинарева, [бел. ред. Сливен]
 6. Георги Чернев, [бел. ред. Бургас]
 7. Сийка Дрянова, [бел. ред. Варна]
 8. Пею Чифудов, [бел. ред. Русе]
 9. Катя Делибашева, [бел. ред. Сливен]
 10. Васил Цачев, [бел. ред. Русе]
 11. Цвета и Лозанка Станчеви, [бел. ред. Варна]
 12. Николай Ценков [бел. ред. Костенец]
 13. Степан Степанов

В следствените архиви на ДС се съхранява Декларация образец № 10-Г, която е попълнена лично от п-р Дрянов[8], следователно съдържа автентични данни от неговата биография. Въпреки сухостта им, те издават един високо интелигентен човек. Йончо Дрянов е роден през 1907 г. в гр. Видин в земеделско семейство. Той е единствено дете на Никола и Сийка, която по-късно става основателка на петдесетното общество в гр. Варна и негова отговорничка.[9] Сийка Дрянова е била и съветничка в Изпълнителната комисия на новосформирания Съюз на евангелските петдесетни църкви в България


Мишков и Воронаев си допадат в голямо отношение и заради семинарното им образование и заради широко скроеното евангелизаторско служение в което и двамата служат. Наследилата Мишков във Варна, п-р Сийка Дрянова, продължава в същия стил на служение и имено там Воронаев ще се премести по-късно.


Варна за кратко става дом на сем. Воронаеви преди заминаването им за Одеса. Споменатата кръстена в Духа сестра е възпитаничката на Павел Мишков, п-р Сийка Дрянова. А новоповярвалите са вероятно от евангелизаторски събрания на открито в морската градина. През 1921г. в града все още няма петдесятно общество. Оформилата се след заминаването на Воронаев петдесятна група функционира за дълго в местната методиската църква.