United Methodist Archives: Miss Mellony Turner

По материали на Е. Стефанов и с помощтта на И. Бенчев:

bild23[1]На 24.03.2002 бяхме в Медисън, където в архива на Методистката Християнска Църква има събрани лични документи на мис Мелъни Търнър – бивша директорка на някогашния Американски Колеж в Ловеч. Идеята ни беше, да прегледаме някои от споменатите на тази страница документи.

Снимките, които съм сложил тук, дават представа, как изглежда околността на архива. Всъшност Архивът е на територията на Drew University – църковна семинария – методистки духовен университет, който преди това никога не бях чувал. Първата снимка показва гърба на  университетската библиотека.

А ето това е самата сграда на Архива. Понеже в последствие не успяхме да видим документе, ще разкажа за общите ни впечатления.

Медисън е хубава част от населените предградия на вездесъщия New York (NY). Ако не знаете, да ви кажа че околностите на гигантския метропол не са много за показ – много беднота и мизерия се вижда например само на хвърлей място от някогашния Световен Търговски Център. Но в Медисън не е така. Една от причините е може би, че е достатачно далеко от NY. Намира се накрая на огромното жълто петно на картата, наречено „urban area“.

Както навсякъде наоколо, няма начало или край на населеното място. Просто е населено – къщи, редуващи се с малки групи дървета, даже миниатюрни горички, но си е населено и не е както у нас, с ясно определени граници между селищата.

Семинарията е отделена в просторен парк с ограда наоколо. Влиза се през портал с бариера и на практика не е направено да минава всеки през парка. Допускам, че като се раззелени, ще е много приятно за разходка под сянката на високите дървета. Снимките не пресъздават добре простора, който се усеща наоколо. За момента всичко изглежда   проскубано от отиващата си зима, но пролетта напира и както обикновено, в края на април нищо чудно лятото да дойде предварително и да ни затисне с жега и влага. Тогава всичко ще е затрупано от зеленина и ще изглежда много по-красиво и романтично.

Та, чат-пат минават студенти – млади хора, завършили неотдавна някое гимназиално училище – въздържани и възпитани, заети сериозно с много важни нещата… 🙂

Ето официалния вход на библиотеката. Влязохме да питаме, как може да получим достъп до архива на М. Turner – вече бяхме прочели по web- страниците, че Архивът е отворен само от понеделник до петък.

В библиотеката имаше десетина-петнадесет зачетени посетители. Зад рафтовете работят студенти от по-малките курсове. Друга студентка от по-горен семестър беше отговорна за по-трудни въпроси, като нашите. Тя ни препрати към PC-тата от вътрешната им информационна  система. Предположението ни, че поради близостта с Архива, нещо би могло да се заяви или получи директно, се оказа неправилно. 

Само в сградата от отсрещаната страна и само през работната седмица има достъп кам интересуващата ни информация.

За мое съжаление нямам възможност да дойда през работно време. То времето е и най-голямият ми проблем. Ако остане малко, ще пробвам да опиша накратко това, което ни интересува и ще взема да им пратя нещо по email. Но и за това е нужно време… 🙂

bild17[1]Единственото, което можахме да сторим е, да заснемем табелата на Архива, за да документираме поне, че сме били там за малко. Та ето го Архивът, където се пазят лични документи и дневници на М. Търнер, както и други служебни материали от историята на някогашния Американски Девически Колеж в Ловеч.

Времето днес е друго и ако някой от вас – четящите – прояви интерес, може  директно от България да се свърже с управата и да намери допълнителна информация. Пишете наresearch@gcah.org. Не всичко зависи от мен и няма защо да чакате, аз да успея да намеря свободно време.

С най-сърдечни поздрави и пожелание за здраве и успехи във всичко.

Емил
30 март 2002, New Jersey