д-р Росица Ангелова

На Николай Николов принадлежи идеята да се свика Учредителен събор през март 1928 г. в Бургас. Идеята произтича от апостолската практика на ранната Християнска църква, когато за ръководството и управлението на църквите се провеждат редовно годишни събори. Преди да свика събора Н. Николов организира в Русе предварителна среща, на която запознава съмишлениците си с идеята си да се организират петдесятните общества в България в Общ съюз на петдесятните църкви и църковно братство.[1] Повече светлина хвърля писмо на Н. Николов до петдесятните общества в страната с дата 29 декември 1927 г. В него той пише:

Една от целите ми е била с идването ми в България на съзнателните петдесятни братя за съединяването на всички духовни сили. По време на обиколката миналата година разбрах, че вярващите искат свикването на един събор, в който да се реши въпроса за организирането на петдесятното движение в България. Виждам обаче, че някои братя ме приемат като носител на някакво ново учение и под натиска на своите предубеждения странят от мен. Направих опит през декември 1926 г. да свикам събор за обединение и организиране. Свиках събор и след тридневно разискване, приехме правилник по който да се води организационен живот в църквите ни. Но скоро организацията ни и правилника останаха без стойност. Затова реших отново да разпратя това писмо, като изложа в няколко точки условията, при които според моето мнение, едно пълно разбирателство би постигнало резултати, от който да стане обединението и организирането …”

Писмото е важно с оглед информацията, която носи. Става ясно, че още през 1926 г. Н. Николов прави опит да организира петдесятните църкви в България в съюз[2], че е направен такъв опит и на него е изработен и е приет важен документ – правилник, който урежда организирането и обединението. Факт е обаче, че има сили в петдесятното движение, които се  противопоставят на тази акция и на самия Николов.  За това свидетелства писмо на Д. Заплишни от Стамфорд[3], САЩ  до вярващите петдесятници в България, в което той ги призовава в името на господ да отидат на събора, а ако не могат лично, да изпратят представители. В края на писмото той добавя: „да не се безпокоите за Колю Николов. Той носи здраво учение”.

Веднага след това писмо Николов пуска нов циркуляр. В него той подчертава, че е сондирал желанието си за обединение с Д. Заплишни и че е разпратил въпросник, който църквите следва да попълнят и изпратят до него. В края на февруари 1928 г. Н. Николов уведомява, че въпросникът е попълнен от църквите във Варна, Пловдив, Русе, както и тази в Бургас, която е инициатор на организирането на петдесятното движение. Други общества като тия в Костенец, Ямбол и Карнобат привременно решават да останат неутрални. Неутралитет запазват и църквите в София, Стара Загора и Сливен, които имат разногласия по някои въпроси. В писмото си той отново подчертава споделенето в циркулярното писмо, а именно „аз съм чувствал и сега чувствам нуждата от едно здраво вътрешно и външно организиране на петдесятното движение в България”, за да започне една по-агресивна евангелска работа, плод на съгласие и сплотени сили и да се запази движението от крайности, чието влияние в миналото е било пагубно”. /следва/

[1] Новозаветен Ямбол…, с. 43.

[2] Вестители на истината …, с. 349.

[3] Стамфорд (на английски Stamford) е град в окръг Феърфилд, Кънектикът, Съединени американски щати. Разположен е на брега на протока Лонг Айлънд, на 50 km североизточно от центъра на Ню Йорк.27

90 години Съюз на Евангелските петдесятни църкви в България (научна поредица)

 1. СЕПЦ на 90 год. – Въведение към Петдесятната история в България
 2. СЕПЦ на 90 год. – ЯМБОЛ, ГОРЕ СТОЙ: Духовен споменик за домовете на молитва
 3. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 1)
 4. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 2)
 5. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 3)
 6. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 4): Константинопол
 7. 10 МАРТ 1920: Иван Е. Воронаев е назначен за пастир и евангелизатор в България от Асамблеи на Бога
 8. На 15 март 1900г. е роден п-р Николай Николов
 9. Ранни опити за учредяване на Общ съюз на петдесятните църкви и църковно братство в България през 1926-1927г.
 10. Учредителен събор на Съюз на Евангелските петдесятни църкви в България (СЕПЦ) през март 1928 г. в Бургас
 11. Архивите говорят: п-р Николай Николов – непоследваният автентичен духовен водач на СЕПЦ