www.bibliata.com и Петдесятния Факултет на ВЕБИ Ви канят на тържествено отбелязване на сто годишнината от съживлението на Азуза Стрийт.

Време: 14 април, 2006 от 11:00ч.

Място: Сградата на Петдесятния Факултет (ул. „Паскал Тодоров“ #2, ж.к. „Овча купел“, София)

Информация: ++359.02.9559293 или ++359.888.974.836

На 14 април, 1906 група чернокожи американци под ръководството на Уилям Сиймор основават мисия с адрес улица Азуза номер 312 в Лос Анжелис, Калифорния. До момента те са провеждали събирания в частен дом на близката улица Бони Брай, но след като мнозина са кръстени със Святия Дух и говорят чужди езици, а други са чудотворно изцелени пред очите на всички, тълпата не може да бъде събрано в тясната улица и Сиймор е принуден да премести събиранията в сградата на изоставената методистка епископална църква на улица Азуза използвана за склад. Там вярващите подреждат няколко дървени щайги една върху друга като амвон за първата служба.

Статия в местния вестник незабавно осмива духовното преживяване придружено с говорене на езици, осъжда смесените събрания в които присъстват хора от различни раси и научно опровергава пророчеството дадено за разрушението на „греховния Сан Франциско”. Само четири дни по-късно, градът е разтърсен от едно от най-силните земетресения в своята история. Изпълнението на пророчеството променя не само отношението към събранията на улица Азуза, но и историята на протестантско евангелската църква такава каквато я познаваме днес.

Скоро посетители от целия свят идват да търсят своята, лична Петдесятница. Църкви, мисии и цели деноминация са пометени от вълната на Петдесятното движение. До средата на 20я век, съживлението започва да се появява в по-старите протестантски деноминации и римокатолически общества които преживяват кръщението със Святия Дух оформяйки ново харизматично крило на Петдесятното движение. Днес, хората които са приели духовното кръщение придружено с белега говорене не езици наброяват над 600 милиона – цифра далеч надминаваща населението на Съединените Щати и Русия взети заедно.

Comments