Българинът Стоян Ватралски написва в кая на ХІХ в. химна на университета в Харвард, САЩ,който се изпълнява и до днес. Нашенецът,родом от Вакарел,пише текста и се явява на конкурс, който печели безапелационно. Това съобщи в Кърджали доц.Костадин Грозев в лекция за българо-американските отношения. Грозев гостува в града ни в рамките на „Месеца на САЩ”,организиран и проведен от дружество „Приятели на САЩ”,община Кърджали и американското посолство.

Доц.Грозев разкри,че забравеният днес Стоян Ватралски е народен поет от ранга на Иван Вазов, за което получава признания преди столетие. Благодарение на американски мисионери- протестанти овчарчето от Вакарел, се научава да чете и пише на български и английски на 18 години. То учи в престижния Роберт колеж в Истанбул, а по късно заминава да следва теология в Харвард. Завръща се в България и става пастор в Софийската евангелска църква. Главен редактор е на едно от най-старите печатни издания-вестник „Зорница”. Автор е на двадесет тома публицистика и поезия. Той е вторият след Вазов,честван като народен поет.Ватралски е един от основоположниците на дружеските българо-американски отношения в началото на ХХ в.

Неформалните връзки между САЩ и България се зараждат чрез евангелските църкви и университетите. Пример е Ватралски, подчерта доц.Грозев. Той припомни,че в годините на Студената война,България и САЩ прекъсват дипломатическите си отношения,а днес са стратегически съзници.
Георги Кулов