Първите българи в Америка

Първите българи в Америка

Иван Добровски
Първият български имигрант в Америка?

Някои твърдят, че Иван Добровски /1812- 1896/ е първият български емигрант в Америка. Други казват, че не е. Дошъл, видял и се върнал… Какъв емигрант е това? Повече – турист… Аз бих казал, че той е симпатично лице от Българското Възраждане, Възраждане започнало още преди Освобождението на България от Османско робство.
Добровски, син на сливенски занаятчия и търговец, живее и учи в Сливен, Одеса, Цариград и Атина. Става издател във Виена – списание “Мирозрение”. После посещава Русия, Германия и Англия. От Ливърпул тръгва за най-далечното си пътешествие – Ню Йорк.  Там престоява  половин година. Какво е правил – не пише и не съобщава никому. Но за Ню Йорк пише, че по негово време там живеят 500 000 души – “100 000 немци, 40 000 френци, останалите – ингилизи”.
Иван Добровски - с първото документирано пътуване на българин до Новия СвятВръща се в Европа и продължава просветителската си дейност  като учител, книжовник, издател, в Котел, Букурещ и Сан Петербург, от където  праща по един “мемуар” до руския император Александър Втори, както и до управниците на Англия, Франция и Австро-Унгария, за да им напомни, че е време вече да помогнат на българите да извоюват своята свобода. После се установява в Цариград, където по онова време е един от центровете на “Играта без правила”, в каквото се е превърнал “Източният въпрос”.. След Освобождението живее в Пловдив.

Илия Йовчев
 “Баща и основател на Българската общност в САЩ”

Илия Йовчев "Бащата на българската диаспора в Америка"Илия Йовчев /1850 – 1907/ – също е от Сливен,  град, който редом с Габрово, като първите занаятчийски и индустриални градове на България, преди век и половина е бил с една обиколка преднина пред калното градче София. Той учи в Одеса и американския Роберт Колеж в Цариград. През 1970г. заминава за САЩ, където завършва колежа “Хамилтън” – Саратога. Вероятно той е и първият българин с университетско образование в САЩ.
Ред историци го смятат за “Баща и основател на Българската общност в  САЩ”
Високо ерудирана личност, владеещ няколко езика, той става и първият български кореспондент, първият журналист и писател в “Новия Свят”.  От САЩ праща статии за вестник “Македония” на Петко Славейков и вестник “Напредък”. Публикува и особено важни  за времето на Българското възраждане статии в американския печат. Написва и първият български научнофантастичен роман.
От неговите статии черпим сведения за първите български емигранти в САШ. Научаваме, че някои са постъпили в американската армия, пише за системата на обучение в американските училища и набляга на особеното внимание към физическото развитие на децата. Чрез статиите в американската преса той запознава американското общество с преломното време – пътят към свободата, по който е тръгнал българският народ,  призовава Америка към съпричастие към този съдбовен момент за неговата родина… Разрушава и митове, които зараждащата се “жълта преса” разпространява… В своите “Землеописания”  американците Мичел и Макнийл оповестявали, че в Османската империя живеят още и кюрди, албанци, цигани… и не пишели  и една буква за българите. Други пък споменавали нашия род под ръка с такива подробности, като тези, че на българката разрешават да се окъпе един път в живота си – преди сватбата…
След Освобождението работи в Сливен и Пловдив, после отново се връща в САЩ, където продължава дейността си като журналист.

Стоян Юруков
Първият български пилот в Чикаго.

През 1911 година в прочутата висша школа за авиатори “Макс Лили” в Чикаго пристига да се учи един необикновен студент. В Европа го познават много хора. В “Стария континент” са написани и песни за него… Това е Стоян Юруков, родом от Панагюрище,  който през 1908 година прави най-голямата за времето си колоездачна обиколка-  6 180 километра по пътищата на Европа.
През 1912 година в небето на  Чикаго вече лети първият български пилот Стоян Юруков – предтечата на толкова много български пилоти от началото на третото хилядолетие, които дойдоха, живеят и работят в Чикаго. Те са почти цяла ескадрила, начело с ас като Иван Парапунов, още и “Пилот № 1 на България” преди малко повече от десетилетие – Русен Русев и пр. Но има и една малка разлика – тези наши съвременници днес не летят в небето на Америка, а имат здраво приземени професии.

Госпожица Габриел – Ханджиева
Българка-пилот прелита Атлантическия океан, но не стига София…

През 1936 година от София в Толидо – Охайо пристига  атрактивната наша сънародничка Габриела Ханджиева, която веднага се записва в Института за пилоти  – Детройт и скоро притиска до гърдите си мечтаната диплома за пилот. Нейната непреодолимо-силна мечта е да прелети Атлантическия океан и да се приземи в София!
Старикът-Вестник “Народен Глас” ни осведомява по този повод, че “Госпожица Габриел, бивша Ханджиева, прелетя Атлантика, но не стигна до София…” Какво е станало – дали е кацнала в Берлин или може би в Лондон – да го пази от Берлин през Втората световна война? Бъдещите историци има какво да разкриват.
Чикаго през 19 век, преди да дойдем българите и сериозно да се заемем с него

Студентите…

Век и половина вече американските колежи и университети са “любима дестинация” на младите българи, които търсят солидно образование и добра реализация след доброто школо. В един брой на “Пряпорец” Илия Йовчев изброява българските студенти в периода 1875 -1880 г. Значителна част  от тях са учили в Чикаго… в Илинойс и Мичиган: Стефан Томов от Котел, Тодор Боянов от Самоков, Йордан Икономов /Елена/ и др. По това време в САЩ  е имало около 60 български студенти.

Строителите…

Можем да се гордеем с възпитаника на българската Политехника, строителния инженер Илия Бежански, който преди четвърт век построи монументалния поп-арт комплекс “Ню Йорк, Ню Йорк” в Лас Вегас. Оказва се, че и преди век и половина будните български математически умове, възпитаници на американски институти,  са достигали също фантастични успехи.
В началото на 20 век дванадесет майстори от близкото до Дряново село Керека, пристигат на гурбет в Мичиган. Сред тях е и юношата Рашко Герганов. Баща му, обаче, големият майстор Стоян от Дряновския манастир, го пращал с тях и със строгата  заръка да изучи как строят американците. И Рашко не само изучил отлично американската археитектура, но и добавил към нея българския ген и фантазия, та се получило много скоро нещо уникално. Неговата корпорация става водеща в щата, възлагат му и той построява 12 от сградите на Мичиганския университет! След тях построява 9 църкви и много жилищни сгради.

Лекарите…

Свои именити предтечи в САЩ и Чикаго има и  “Доктор Вили” /д-р Виолета Симов – Динев/ от Чикаго, която е добре позната в наше време като перфектен специалист в своята област. В САЩ винаги са учели мнозина бъдещи български лекари, тук винаги са работели признати медицински специалисти с българско име.
Сред тях е първият български лекар в САЩ Христо Балабанов, работил в Такома – щат Вашингтон. Роден във Велико-Търновско, учил н Ню Йорк и Виена.
През 1878 година в Чикаго пристига Иван Мишов. Завършва Медицина в елитния Чикагски университет, където днес работи един от най-познатите специалисти по ракови заболявания проф. д-р Константин Христов, ръководител на известната чикагска лаборатория  за борба с рака. Иван Мишов става родоначалник на потомствена фамилия български лекари, които работят в САЩ. Неговият син Иван Мишов Младши е първият български професор по медицина в САЩ.
Пак близко до Чикаго, в Мичиганския университет, завършват медицина в началото на 20 век двама родопчани – родените в Широка Лъка  Димитър Калинов и Васил Бозовски, които също представят отлично с професионализма си доброто българско име в медицината.

Климент Величков
Снимки: www.libplovdiv.com
в.”България СЕГА”