Доний К. Донев, 2006

Светът се готви да празнува 100 г. от съживлението на улица Азуза – началото на модерната Петдесятница. Събитие, което променя облика на модернизма, такъв какъвто го познаваме. Историята започва в Топека, Канзас, където Чарлз Пархам основава мисионерско училище „Ветил”. Въпреки, че сам не е кръстен със Святия Дух, Пархам проповядва кръщението, придружено с говорене на чужди езици, както е описано в книгата Деяния на Апостолите. На Нова година 1901 г. една от ученичките от „Ветил”, Агнес Озман, получава кръщението, след като Пархам се моли за нея с полагане на ръце.

По същото време множество малки религиозни групи също търсят кръщението със Святия Дух. Една от тях обединява група от църкви в планините на Северна Каролина и нарича себе си „Християнски съюз”. По време на съживление през 1896 г. над 130 човека от групата получават кръщението, придружено с говорене на езици. През 1907 г. центърът на организацията се премества в Кливлънд, щата Тенеси, а името се променя на Божия Църква. Основана е и става локална под името Северен Кливлънд, която днес се явява най-старата действаща петдесятна църква в света.

След дългогодишна работа в Канзас, Пархам се премества в Тексас, където държи тренировъчни семинари. На един от курсовете му присъства и едноок чернокож методистки проповедник на име Уилям Сеймор, син на освободени роби от щата Луизиана. Поради расовата дискриминация в Америка, Сеймор не е допуснат в класната стая, но Пархам настоява да му се позволи да слуша лекциите седнал в коридора. Така Сеймор приема учението за Петдесятното кръщение.

Следва дълго пътуване до Лос Анжелис, Калифорния където е поканен да пастирува църквата на улица Санта Фе. Пристигайки там на 22 януари, 1906, Сеймор проповядва ученето за кръщението. Когато отива на служба следващата неделя, намира вратите на църквата са заключени. Възмутен от отношението към Сеймор, един от членовете на църквата, Едуард Лий, го кани в дома си, където започват молитвени събрания. Поради многобройните посетители, събранията се преместват в дома на Ричард Азбери на улица Бони Брай 214. Пет седмици по-късно там Едуард Лий приема кръщението със Святия Дух. Скоро идват стотици, за да чуят и преживеят кръщението. Когато те стават хиляди, събранията се преместват на улица Азуза. Самият Сеймор все още не е кръстен и не говори езици.

Това, което се случва в мисията на улица Азуза, остава необяснимо за историци, богослови и коментатори. Събранията започват в сградата на изоставената методистка епископална църква, превърната в склад. Там Сеймор подрежда няколко дървени щайги една върху друга и ги използва за амвон. В период от три години, Мисията държи по три служби на ден, всеки ден от седмицата. Събранията преминават без оглед на расовите закони на Америка и многобройните напрежения в мултиетническия мегаполис Лос Анжилис. Бели и цветнокожи заедно се молят, пеят и слушат проповеди от Библията. В събранията присъства дори едно малко българско момиченце осиновено от американското мисионерско семейство Лад. Хиляди получат кръщението в „Американския Ерусалим”, както го нарича Франк Бартълмън. Християнството, което те ще занесат до „краищата на света”, е нова алтернатива на настъпващия модернизъм, почти век преди появата на постмодернизма.

Но историята не спира до тук. През 1920те двама украински мисионери посещават съживлението на Азуса, след което пътуват, за да проповядват Петдесятница в родната си земя. Поради забавяне в Истанбул посещават България, където в методистката църква в Бургас проповядват посланието за кръщението на Духа – събитие, което поставя началото на модерната Петдесятница в България.

Днес петдесятните вярващи по света, обединени в стотици традиционни, харизматични и неопетдесятни формации наброяват повече от половин милиард души. Празненствата по случай стогодишнината от Съживлението Азуза целят да съберат всички петдесятни течения и да ги обединят, въпреки историческите им различия, използвайки историческата мисия на Азуза. Те ще се честват в Лос Анжелис на 24-29 април, 2006. Сред организаторите са Световната Божия Църква, Асамблеи на Бога и Дружество на петдесятните богослови, както и големият приятел на българските църкви в Америка, д-р Шон О’Нийл. Между говорителите са Т. Д. Джейкс, Бени Хин, Кенет Коплънд, Д. Серуло, Крефло Долар, Джак Хейфорд и Дейвид Йонги Чо. Централно място е отделено и за международния форум за Запазване на Петдесетните история и наследство.

Comments