Ivan Voronaev Bulgarian Jubilee Edition 2015
За поръчки: ИК „Игъл-2001“ тел. (086) 821 522

Разширено юбилейно издание, включващо ИСТОРИЯТА на ДЕЦАТА на ВОРОНАEВИ, КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА на ИВАН ВОРОНАЕВ и ПЪРВИТЕ ПЕТДЕСЯТНИ в БЪЛГАРИЯ

Тази книга е разказ за живота и служението на семейството, което донася посланието на Петдесятница до източна Европа и Русия. Изследването й отне повече от десетилетие започвайки с една кратка статия за началото на петдесятното движение в България, където повечето архивни материали за петдесятното движение са унищожени безследно. В последствие, изследването ни заведе от Южнобаптистката историческа библиотека и архив в Нашвил, до главния архив на Асамблеи на Бога в Спрингфийлд и Богословската семинария в университета Бъркли.

Благодарни сме на Петдесятния изследователски център „Флауър” за служебния архив на преп. Иван Е. Воронаев, който се пази при документите на ръкоположените служители на деноминацията. Огромна бе помощта и на д-р Албърт Уардийн, който осигури достъп за изследването в Нашвил и Бъркли, където се намира архива за ранното служението на Воронаев като баптистки проповедник. Олег Борноволоков от Украинската евангелска богословска семинария в Киев предостави многобройни документи за делото на Воронаев в Русия.

Трите части на книгата бяха представени по време на годишните форуми на Дружеството за петдесятни изследвания в Минеаполис (2010г.), Мемфис (2011г.) и Сиатъл (2013г.). Първата част бе представена в ревизиран вид в том 30 (2010г.) на сп. „Heritage” издавано от Асамблеи на Бога под заглавието: „Иван Воронаев: Славянски петдесятен пионер и мъченик.” Така, някои от историческите извори в изследването бяха публикувани за първи път, а други бяха препечатани в редакторската колона на декемврийския брой на сп. „Heritage” (2010г.). Българските сп. „Благовестител” и „Евангелски вестник” също поместиха преводи на Кореспонденцията на Иван Воронаев в последните си печатни издания.

През 2011г., Владимир Франчук преведе части от книгата на руски за юбилейното издание: „Пробуждение: от центра Одессьi до окраин России” по случай 90-та годишнина от началото на петдесятното служение на Иван Воронаев в Русия. Някои от новопосочените източници в книгата бяха използвани за нови изследвания на петдесятното движение в Европа и служението на преп. Дионисий Заплишни. В последствие, първите две части от книгата бяха публикувани и в Годишника на Висшия евангелски богословски институт, История и съвременност (том 6-7, 2013-14). За съжаление, при всичкия този интерес малко внимание бе обърнато до момента на втората част в книгата разказваща съдбата децата на сем. Воронаеви. Третата част, относно първите петдесятни в България, се публикува по случай празнуването на 95-та годишнина от петдесятното движение в България.

Д-р Теол. Доний К. Донев