Флойд Бляк е един от президентите на Американския колеж в София, който е оставил най-ярка следа в това училище. Той играе изключително важна роля за преместването на американските училища от Самоков в София, обединяването им, а така също и за построяването на модерен кампус до българската столицата и за превръщането на Американския колеж в елитно училище в периода до Втората световна война.

Флойд Бляк е възпитаник на Карсън-Нюмън Колидж в Джеферсън Сити, Тенеси, където получил солидно образование по английска литература и по класически науки. Учи също в Богословската семинария в Андоувър и Богословското училище в Харвард. Флойд Бляк дълги години е президент на известния Роберт колеж в Турция (след като трябва да напусне България). Женен е за българка, която е родом от Ямбол. Синът им Кирил е учил в Американския колеж в София. Кирил Бляк (1916-1989) е бил уважаван професор по история в Принстън.

Флойд Бляк е поканен за президент на Американския колеж през 1926 г. Пристига със семейството си в България през лятото на същата година и остава до есента на 1942 г., когато е принуден да напусне страната ни, защото сме във война със САЩ, а Колежът затваря врати, за да отвори едва през 1992 г. Флойд Бляк се опитва да се върне в България, но винаги му е отказвана виза. Пише книга, в която разказва своите спомени за Американския колеж в София и за България. През 1981 г. се среща с двама свои възпитаници и споделя: „За мен годините, в които съм бил в България, са най-хубавите от целия ми живот!“.