Пренасяте ли оръжие, наркотици или библии?

“Пренасяте ли оръжие, наркотици или библии?”

Това е въпросът, който неизменно чуват чуждестранните туристи, посещаващи България по времето на Студената война.

И наистина, за представителите на социалистическия режим у нас Светото писание е не по-малко опасно от нелегалните субстанции или
огнестрелните оръжия.

От началото на 50-те години до колапса на комунизма в Източна Европа през 1989-а
съществуват безброй организации, занимаващи се с трафик на библии и друга религиозна
литература. Контрабандата става по добре установени канали, като “трафикантите” често действат дегизирани като туристи и с помощта на секретна мрежа от куриери разпространяват светото писание
в България и други социалистически страни.

Библиите често са изпращани и по пощата, по една глава, отпечатана на тънка хартия
и пъхната в плик. Писмата са адресирани на ръка и изпращани от различни страни, за да не събудят подозрение във властите в комунистическа България.

Харалан Попов

Случаят Харалан Попов

“Пренасях контрабандно библии зад страните от Желязната завеса, както и в други
враждебно настроени спрямо Светото писание държави в продължение на повече от
40 години, използвайки уникални методи”,
 казва Павел (Пол) Попов.

Пол Попов е роден през 1942 г. в Бургас. Когато е едва 5-годишен баща му, известният протестантски пастор Харалан Попов, е арестуван по фалшиви обвинения
в шпионаж в полза на САЩ, в т. нар. Процес срещу протестантските пастори.

Харалан Попов е изпратен в затвора в Белене, където ще прекара следващите 13
години и половина.

На процеса срещу пасторите присъстват представители на американската и английската легации в София, на агенциите Юнайтед прес, Ройтерс, Телепрес, Интернешънъл Нюз Сървиз, в. Ню Йорк Таймс” и др. На снимката: група чуждестранни журналисти и пастор Чеймбърс (в средата на първия ред) по време на процеса.
На процеса срещу пасторите присъстват представители на американската и английската
легации в София, на агенциите Юнайтед прес, Ройтерс, Телепрес, Интернешънъл Нюз
Сървиз, в. Ню Йорк Таймс” и др. На снимката: група чуждестранни журналисти и пастор
Чеймбърс (в средата на първия ред) по време на процеса.

След арестуването на Харалан Попов, на съпругата му Рут, която е шведска мисионерка
у нас, е забранено да напуска България. След четири тежки години, със съдействието
на шведското правителство, Рут най-после получава разрешение да напусне страната с двете си деца Рода и Пол. През 1950 г. семейството заминава за Швеция, където Пол завършва политически науки в Университета на Стокхолм.

През 1963 г. Харалан Попов е освободен от затвора в Белене и най-после може да се завърне при семейството си в Швеция. Заема се със задачата да информира обществото за проблемите на преследваните християни в България, както и в разпространяване
на Божието слово в страните зад Желязната завеса. Попов прави това с помощта на Transworld Radio и International Broadcasting Association, както и със съдействието на църквите в Швеция и Норвегия. Харалан става първият, който разпространява Светото писание на български език с помощта на радиото въпреки опитите на комунистите да заглушат радиопредаванията му. През 1974 г. свещеникът заминава за Канада, където основава организацията Door of Hope. По същото време пише и биографичната книга Tortured For His Faith, която е преведена на 23 езика, сред които и български.

Операция Йерихон

През 1972 г. Харалан Попов основава организацията Evangelism to Communist Lands, която по-късно прераства в Door of Hope International. С нейна помощ Попов осъществява т. нар. Операция Йерихон, чиято цел е отпечатването на огромно количество библии, които да бъдат разпространени зад Желязната завеса. Попов успява да отпечата 200 хил. бройки от Светото писание, които вкарва нелегално в България.

“Насърчавахме хората да се молят Божието слово да пробие и разруши модерните
стени на Йерихон, които по онова време бяха Желязната завеса. С помощта на основаното от нас New Testament Letter Ministry, повече от един милион Нови завета бяха разпространени в страни като България, Румъния, Чехословакия и СССР”,
 казва Пол, синът на Харалан Попов.

Друга важна инициатива на Door of Hope International е преводът, отпечатването и разпространението наОтворената Библия на Томас Нелсън както и на Ръководство за изучаване на Библията на български, руски и румънски език. Door of Hope превежда, отпечатва и разпространява у нас Отворената Библия на Томас Нелсън.

В първите години от основаването си Door of Hope International започва програмата Bible Courier, с помощта на която хиляди библии и друга християнска литература са контрабандирани в страните зад желязната завеса в специално оборудвани превозни средства. Така например по време на олимпийските игри в Москва през 1980 г. организацията отпечатва 500 хил. бройки от Новия завет на руски, които са вкарани в страната, маскирани като олимпийска литература.

През същата година Пол Харалан Попов става президент на Door of Hope International и се премества в Глендейл, Калифорния, където и до днес живее със съпругата си, двата си сина и дъщеря си. Пол Попов и днес продължава мисионерската си дейност.

Харалан Попов умира на 13 ноември 1988 г., няколко седмици след последното си
посещение в България. 
Гледайте филма за Операция Йерихон на линка по-долу.