Белин Молов

Сградата е построена през 1900-1901 г. от Протестантската общественост в България. Плановете били да бъде използвана като немско протестантско училище, сиропиталище и детска градина. Проектът на 4-етажния паметник на културата е дело на архитекта Удо Рибау и инж. Тодор Тонев, а архитектурният стил е еклектичен, комбиниращ елементи от стиловете неокласицизъм и неоготика. Немското училище е тържествено открито на 5 октомври 1905 г., а през 1909 г. се преобразува в бизнес гимназия. В края на Първата световна война, на 28 септември 1918 г., училището е конфискувано от българските власти, понеже е било германска собственост. Въпреки че сградата е с щети от румънски артилерийски огън, тя е реконструирана след войната и използвана за френска мъжка гимназия, а след това и за държавен университет по технологиите (сега Русенски университет) и накрая за музикална гимназия. Една от най-интересните зали е молитвената, която е със собствен олтар, по-късно използвана за концертна зала с много добра акустика. През 1973 г. е обявена за паметник на културата. Сградата е изоставена, след като е пострадала от земетресението в Стражица от 1986 г. През април 2007 г. е закупена от местните предприемачи братя Бобокови, които възнамеряват да я използват като музей за частната си колекция.

Допълнителна информация предоставена от арх. Добрина Желева:
Русе, 10 октомври /Мартин Пенев, БТА/

Първият частен нумизматичен музей в България ще бъде открит до края на идната година в Русе. Това съобщи в крайдунавския град бизнесменът Пламен Бобоков.

Музеят ще се помещава в емблематичната за Русе бивша Музикална гимназия, построена през 1900 година. Изоставената и полуразрушена сграда бе продадена на Бобокови преди 10 години. Строителните дейности по възстановяването й започнаха преди дни. За ремонта са осигурени 2 млн. лева.

Той заяви още, че сградата на бившата Музикална гимназия ще бъде възстановена до 1 юли 2018 година. След това предстои да бъде обзаведена и оборудвана, за което ще са нужни още около 2 млн. лева. Бобоков заяви, че се надява в края на идната година музеят да отвори врати.

Той припомни, че през 2008 г. фондация „Братя Бобокови“ основава Нумизматичен музей-Русе след разрешение от Министерството на културата. Въпреки че досега не е имал сграда, в която да се помещава, той не е спирал работа. През този период са били организирани 38 изложби в 30 български града, както и в три града в чужбина. Изложбите му са посетени от около 600 000 души – по статистически данни на музеите, в които е гостувал. Годишният бюджет на Нумизматичния музей е около 300 000 лева.

Директорът на Нумизматичния музей-Русе, проф. Димитър Драганов обясни, че музеят ще разполага с най-голямата сграда от всички други в Европа.

„Някои от колекциите, които притежаваме, са най-богатите и пълни в света“, заяви специалистът. Една от тях е колекция от монети на римската колония Деултум, а друга интересна изложба са „Монетите на скитските царе“.

Драганов обясни, че са конструирани модерни електронни витрини за експониране на монетите. Експозицията ще се помещава на втория и третия етаж в музея. Тя ще бъде показана по иновативен начин, достъпен до широката аудитория. На първия етаж ще бъде разположен „учебен музей“ и атракцион за ученици. Специална част ще бъде определена за гостуващи изложби. В сградата ще има още музеен магазин, библиотека, кафене и ресторант. Камерната зала, която преди години е била с най-добрата акустика в Северна България, ще бъде възстановена – максимално близо до оригинала. В нея ще се организират различни културни събития – като концерти и представяне на книги.

„Имаме амбициите музеят да се превърне в културен център, в нумизматичен център, в музей от национално значение“, обясни Надежда Розева – директор на фондация „Братя Бобокови“.