Владимир Кабрански

Поводът да снимам тази невзрачна сграда, не е тя а двора ѝ. Навремето го използвахме за футболно игрище. Борчетата тогава ги нямаше, както и желязната решетка на оградата. От север в каменната стена липсваше един камък. Стъпваш в дупката и прехвърлянето беше лесно. Едната врата бяха два камъка до стената, а другата беше очертана на стената на църквата.

В църквата рядко се мяркаха хора, но винаги е имало. На няколко пъти беше разбивана. Странно, какво са търсили крадците, защото вътре между варосаните стени освен груби дървени пейки нямаше нищо. Няма икони, а дървеният кръст на стената също беше от две грубо обработени летви. Дори когато имаше хора, те трудно се забелязваха. Никога не са ни гонили, не са ни правили забележка или досаждали. Днес църквата е добре поддържана, а оградата и дървените капаци на прозорците са като луксозни вещи, спрямо някога.

 

 

 

 

Не зная кога е построена църквата, но предполагам, че има връзка с Американския колеж в Самоков. Работил е от 1871 до 1926 година, когато се премества в Симеоново. На мястото му днес има само една възпоменателна плоча.

В сградата зад плочата преди години беше градска библиотека и читалня. Днес е кръчма. Въпрос на приоритети.